Per fi, disposem d’una nova eina pel tractament dels fongs unguials (onicomicosis) i berrugues plantars: el LÀSER MÈDIC.
En el primer cas, la seva funció es basa en realitzar una fotoinactivació en la membrana citoplasmàtica del fong i desnaturalitzar el seu contingut enzimàtic, disminuïnt el metabolisme fúngic el qual no pot digerir la queratina de la ungla. La radiació làser també augmenta l’aport de leucòcits als capilars del llit unguial, ajudant a l’aillament i atac dels fongs.
En el cas de les berrugues, el làser produeix un efecte cauteritzant, és a dir, una destrucció dels teixits en una zona molt localitzada mitjançant calor.
LÀSER MÈDIC I ONICOMICOSIS
A les ungles, els fongs són una de les patologies més comuns a les consultes de podologia. Es tracta d’un problema que resulta ser difícil de solventar perquè té una elevada prevalència en pacients que presenten les següents alteracions i circumstàncies:
- Diabetis
- Traumatismes unguials ( cops, trepitjades, pràctica esportiva)
- Hiperhidrosis (sudoració)
- Feines exposades a medis ensucrats ( pastissers, cuiners….)
- Feines exposades a la humitat ( peixeters, etc.. )
- Tractaments de pedicura amb material no desinfectat en centres d’ estètica…
El primer que s’ha de fer és realitzar un cultiu micològic ( extreure una petita mostra unguial per analitzar al laboratori) i així podrem diagnosticar realment si es tracta d’una onicomicosis o bé d’una altra patologia ( existeixen patologies que afecten a les ungles que es podrien confondre fàcilment amb fongs i no ho són).
Tenint en compte que els tractaments disponibles fins ara eren molt llargs (tractaments tòpics convencionals) i agresius (tractaments orals), l’eliminació dels fongs a les ungles (onicomicosis) fins ara era molt més difícil de solventar ja que el procés de creixement unguial és molt lent en si mateix, i això comportava molta constància per part del pacient per seguir un tractament que s’eternitzava en el temps.
Amb el LÀSER MÈDIC tenim una alternativa que amb escases sessions (de 3 a 5 sessions) avancem moltíssim en el tractament, i fins i tot podem solventar la micosis pràcticament amb una sessió al mes. Facilita molt el fet que moltes vegades amb el tractament mensual a la consulta, n’hi ha prou per eliminar el problema i en la majoria de les vegades no cal seguir amb un tractament tòpic a casa. L’altra gran avantatge és que no té efectes colaterals i molt poques contraindicacions (per això és important fer una valoració del tipus de pell i tipus de medicació que pren el pacient abans d’iniciar un tractament làser). El tant per cent (%) d’èxit és elevat i per això s’ha convertit en una eina important a les nostres consultes.
Aquí us deixem un enllaç del conegut diari nord-americà “The Washington post”que fa un interessant descripció la problemàtica de les onicomicosis i el seu tractament.:
LÀSER MÈDIC I BERRUGUES PLANTARS
Pel que fa a les berrugues plantars, avui en dia comptem amb un ventall de tractaments molt ampli que van des de l’ús d’agents químics (càustics o àcids), quirúrgics, homeopàtics, l’acupuntura o agents físics com el LÀSER MÈDIC.
El LÀSER MÈDIC és una alternativa en cas de berrugues plantars aïllades (no en mosaic), que mitjançant una o dues sessions presenta molt bons resultats. Cal tenir en compte però que es desaconsella el seu ús en pacients amb alteracions en la circulació perifèrica, mala cicatrització o medicats amb fàrmacs fotosensibles.
Per més infomació, podeu llegir la nostra entrada “Berrugues plantars i els seus possibles tractaments”.