Els galindons o “hallux abductus valgus” són una deformació que afecta la primera articulació metatarso-falàngica del peu, la qual es desvia lateralment. De fet, s’anomena “juanete” o galindó a la prominència òssia o “bunion” que s’observa a la zona medial de l’articulació, com a conseqüència d’aquesta desviació.
Hi han molts factors que influeixen en l’aparició del Hallux valgus, la majoria de les vegades més d’ un factor i no un, són els causants de la patología:
- Factors hereditàris ( la forma i estructura podal que l’individu té i ha heretat és la que determina quina serà la forma de caminar, sent aquesta última la que determinarà l’aparició del galindó)
- Factors hormonals, com la hiperlaxitut, predisposen a patir galindons.
- Calçat inadequat. Avui en dia les dones segueixen sent les reines i les patidores del “juanete”. Els calçats estrets i inestables alteren la funcionalitat de la deambulació del peu, creant un recolzament inadequat.
- Malalties del cartílag. L’artrosi, l’artritis, l’osteoporosis, etc… creen alteracions en la funcionalitat articular del peu i això a la seva vegada ens torna a portar a una incorrecta biomecànica.
Els tractaments són diferents segons l’estadi en el que ens trobem. Des d’ortesis, plantilles, calçat específic, passant per infiltracions o antiinflamatoris i arribant a la cirugia són alguns dels tractaments que podem oferir. Igualment per evitar les recidives (que tornin a sortir després de la cirurgia) cal sempre buscar l’origen i posar-hi remei. Evitant la causa aconseguirem evitar la conseqüència. Segons les característiques dels hallux abductus valgus es poden intervenir amb cirurgia oberta o cirurgia de mínima incisió.
Tot i així la PREVENCIÓ és el tractament estrella: visitar-se per un podòleg i posar solució a temps, moltes vegades evita el quiròfan. (es)